Fjelltur fra hytte til hytte i Rondane 31.07.--06.08.2023
Årets tur gikk i Rondane i variert og vakkert terreng. Vi ble 4 synshemmede, fordi 1 meldte forfall, og i utgangspunktet var vi 6 ledsagere. 2 måtte reise hjem fra Høvringen nest siste dag bl.a. på grunn av familiebursdag. Tiril Andersen var også i år turleder og utførte en glimrende jobb.
Mandag 31.07.: Tidlig start fra Oslo med tog til Ringebu. Derfra ble vi transportert med buss opp til Venabu, som ligger vakkert til på Ringebu-fjellet 910 moh. Vi gikk en halvdagstur via Mysætran til Veslefjellet på 1030 moh. Derfra hadde vi fin utsikt bl.a. mot Muen mens vi tok en liten rast. Vi gikk ca. 7 km.
Tirsdag 01.08.: Dagens etappe var på ca. 11 km til Eldåbu på 1015 moh. For å spare føttene for trasking langs veg, fikk vi ordnet biltransport til Ramshyttevegen på vestsida av Muen. Der startet vi dages vandring med ca. 2 km på hyttevegen til Ramshytta, hvor vi like etter kom inn i Rondane nasjonalpark. Derfra gikk stien i god stigning opp i skaret mellom Store Ramshøgda 1463 m og Ramstindan på 1334 m, videre ned til Svabubekken og mot Rundhøtjønn. Det var noe myrlendt. Vi dreide litt i sydlig retning, ganske flatt og nedover de siste 1,5-2 km før vi var framme. Eldåbu er selvbetjent. Vi hadde hytta for oss selv, og det ble en hyggelig kveld med god mat fra lageret. Elin disket opp med nystekte pannekaker og blåbær, plukket rett på utsida.
Onsdag 02.08.: Dagens etappe fra Eldåbu til Bjørnhollia på 914 moh. var på 16,9 km. Vi gikk for det meste nordover med litt stigning. Bågåskardshøgdin var øst for oss, mens vi hadde Veslehøa og Simmelhøa i vest. Noe myr var det innimellom, og flere fine små vann og en del bekker som var greie å krysse. Vi passerte Fremre Vulutjønn på 1063 m og etterhvert Indre Vulutjønn. Nå var vi omtrent halvveis. Vi kom forbi noen jakt- og fiskebuer midtimellom og tok en pause der. Ferden gikk videre litt oppover gjennom Steindalen, der stien ikke var så ille som navnet skulle tilsi, til vestskråningen av Geitsida og Blåkollen med vidt utsyn fra 1200 m over det vakre landskapet. Et dalføre åpnet seg foran oss, og vi kunne etterhvert se Bjørnhollia på den andre siden. Her var terrenget lett å ferdes i, og det gikk raskt unna. Men siste nedstigningen til elva Myldingi før målet, viste seg å være svært krevende og stupbratt med digre steiner, sleip gjørme og masse vann i stien. Men alle kom trygt ned til slutt. Elva krysset vi på bru, og siste biten opp til Bjørnhollia var grusveg. Været var bra hele dagen, og pausene var lange og gode. Alle var slitne, men godt fornøyde etter dagens etappe. Med flesk og duppe til middag, måtte det bare bli helt topp.
Torsdag 03.08.: Denne dagen gikk vi ca. 12,5 km til Rondvassbu på 1170 moh. Vi fikk en ganske bratt og ulendt stigning i starten opp til 1100 m. Vi gikk vestover gjennom Illmannsdalen og passerte Illmannstjønnin 1278 m og vannskille. Videre krysset vi flere morener, delvis med ur, med bekker og elver i dalsøkkene og flere tjern. Vi hadde utsyn mot Fremre Illmannshøe 1699 m og Simlepiggen 1721 m i sør. Nedstigningen til Rondvassbu viste seg å være forbedret med en sherpa-trapp siden sist. Det var ganske så behagelig. Utsikten var også fin. Underlaget på dagens etappe var ellers for det meste av det krevende slaget. Været var vekslende med noen skikkelige regnbyger. Men vi hadde en lang og god hovedrast i nydelig vær der alle koste seg. På Rondvassbu var det som vanlig stinn brakke.
Fredag 04.08.: Vi hadde en lang etappe på nesten 20 km foran oss, til Laurgårdseter på 1000 moh. Terrenget var lettgått med små høydeforskjeller. Stien gikk sydover i starten og vendte mere vestover etterhvert. Vi passerte Jutulhogget, et bredt skar. Vi krysset Krokåtbekken etter 3,5 km. Deretter steg vi opp til 1300 m og fortsatte inn mellom Vesleranden og Randen. Vesleranden er høyest 1473 m. Etter 7 km passerte vi Ljosåbue, steinbu, jakthytte etter en engelsk lord. Den lå på 1348 moh. med utsikt til Smiukampen 1799 m i nord. Derfra var det jevn nedstigning, med en del stein, til Peer Gynt-hytta på 1100 moh. med gode vafler og hvil i solveggen. Like ved lå Uløyhytta, der P. C. Asbjørnsen fikk inspirasjon til fortellingen «Reensdyrjagt i Ronderne» i 1842, og som Ibsen i sin tur bygget sin Peer Gynt-skikkelse på. Vi gikk videre vestover langs Søre Høvringsvatnet, forbi Smuksjøseter, som vi passerte etter 13,5 km, og langs Høvringsåe. Høvringen åpenbarte seg med mange fine, gamle hus med torvtak og setervolder med nydelige markblomster. Laurgårdseter var et hyggelig sted med god mat og trivelig vertskap.
Lørdag 05.08.: Siste dagen benyttet vi til dagstur til Formokampen på 1428 moh. Strekningen var på til sammen 14 km, i sørøstlig retning første halvdel. Været ble ikke helt det vi ønsket oss, men det ble en hyggelig tur likevel. Terrenget var lett å gå i, og det var lagt digre skiferheller som bruer over noen bekker og myrer. Det ble noe regn og tåke på toppen. Vi fikk dermed ikke utsikten til alle toppene i Rondane og droppet derfor den siste toppen med sikteplate. Vi passerte fangstgrop, antagelig over 1000 år gammel, litt nedenfor toppen. Vi hygget oss med god middag siste kvelden med noen fine ord fra Lars til våre dyktige ledsagere.
Søndag 06.08.: Hjemreise med minibuss til Otta og tog til Oslo. Tiril utførte nok en gang en flott jobb med trygg og sikker planlegging og ledelse av turen. Vi takker Tiril for en strålende jobb!
Else Aaseth
Der ikke annet er nevnt, er bildene tatt av Bjarte Midttun og Tiril Andersen.