Fra hytte til hytte i Femundsmarka 2015

Så var det august igjen og tid for en ny tur fra hytte til hytte. Vi var 4 synshemmede og 7 ledsagere som la i veg på tur.
03 08: Første etappe startet ved Elgå i Engerdal kommune. Vi fulgte en grusveg og hadde Femunden på venstre side av oss. Etter 2 timer var vi framme på Svukuriset, et gammelt og hyggelig tun 825 m.o.h.
04 08: Vi gikk dagstur til toppen av Store-Svuku 1415 m.o.h. Distansen var ca 12 km. i variert terreng. Utsikten over Femunden og fjellene i vest ble fin. På toppen var det krevende å ta seg fram over alle steinene, da det blåste temmelig kraftig. Turen tok omtrent 5 timer. Regnet kom i det vi gikk inn på tunet.
05 08: Etter en overnatting til på Svukuriset, gikk vi ca 17 km. til Røvollen. Vi hadde fortsatt Femunden på venstre side og Store-Svuku til høyre. Vi passerte Falkfangerhøgda, et sted der jaktfalker ble fanget og brukt til forlystelsesjakt, helt tilbake i Middelalderen. Vi befant oss nå langt inne i Femundsmarka Nasjonalpark, som ble opprettet i 1971. Vi kom etter hvert inn i en trolsk og flott gammel furuskog. Slapp en fantasien løs her, kunne både tusser, troll og rare dyr dukke opp. Mot slutten passerte vi over en blokkmark, et større område med bare steiner etter istiden. Etter ca 6 timer nådde vi Røvollen, selvbetjent hytte på 715 m.o.h. Lapskaus fra matlageret smakte fortreffelig.
06 08: Vi våknet til fint vær med mygg og knott. Det ble god tid til en formiddagstur i bjørk- og furuskog, frodig og fint, og innslag av spennende furu-skulpturer.. Etter lunsj i hytte-tunet satte vi kursen for fergekaia på Røa, 1,5 timer. Under veis fikk vi anledning til å beundre beverens evne til å forme landskapet. Turen over Femunden tok ¾ time. Båten, Fæmund 2, ble i 1905 fraktet med tog fra Trondhjem og klinket sammen i Synnervika. Fra Synnervika var det 2,5 km. på landeveg til Langen Gjestegård, et koselig sted hvor naturen var tatt inn i peisestua i form av utstoppede dyr og fugler. Den ligger 685 m.o.h.
07 08: Nok en dag med fint vær og en dagsetappe på 17 – 18 km. Vi tok lokalbuss et lite stykke før vi vandret 5 km. på skogsbilveg til Fjølburøsta. Der var det i Middelalderen satt opp fjølbuer for å huse pilegrimer på veg til Nidaros. På 16- og 1700.tallet ble det bygget seterhus der. Kobberverket hadde rettighetene og påla bøndene bl.a. at høyet skulle benyttes på stedet. Vintersetring ble praktisert der til 1949. Det eldste huset som står i dag, ble bygget i 1845, men tømmeret er mye eldre. Stedet er bevaringsverdig. Terrenget videre var vakkert og for det meste lett å gå i. Det var litt myr og et par bratte lier. Retningen var nordover, deretter vestover. Vi passerte Gjetsjøen og Gjetberget og nok en falkfangerhøgd, og vi krysset elva Feragen. På slutten var det stigning mot Marenvollen, selv-betjent hytte på 790 m.o.h. Himmelens sluser åpnet seg i det vi nådde dørstokken. Det ble nok en hyggelig kveld med god mat fra lageret.
08 08: Været var fremdeles fint da vi startet på turens siste etappe. Vi gikk for det meste mot vest og nord-vest, deretter sydover og dreide til slutt mot vest. Terrenget var åpent og fint. Vi gikk over Gråhøgda 960 m.o.h., syd for Rundhaugen og passerte Skåkåstjønna. Vi gikk et stykke sydover gjennom bjørkeskog. Der så vi eldgamle hustufter. vi rastet på Avholdshytta før vi fortsatte mot Røros på svuppende våt sti. Vel framme på Røros, tok vi inn på Bergstaden hotell fritt for lakenposer og fiber-håndklær.
09 08: Vi hadde god tid til omvisning med guide i Bergstaden. Det var interessant og lærerikt. Dette har vært et sentralt sted i norsk historie. Hjemreisa gikk med tog på ettermiddagen.
Vi vil nok en gang få takke hyggelige og dyktige ledsagere, og Tiril for god tur-ledelse. Også denne turen gikk uten store uhell.
Her er bildene fra turen. De som ikke er merket med navn, er tatt av Tiril Andersen.

Svukuriset i kveldssol.

Dagsturens mål Store Svuku, 1416 moh.

«Plankekjøring» over myrene.

Steinørken og sterk vind på Store Svuku. Foto: Else Aaseth.

Maria, Lars og Stine på toppen.

Inger og Jørund i ly bak varden.

Rolig landskap på vei mot Røvollen.

Furukongler i en «spettesmie».

Fururot dekket med giftig, grønngul ulvelav.

Kampesteiner overalt i terrenget.

Blåklokkeeng på Røvollen.

Myk sti mellom furuer på vei til båten.

Reinlav og begerlav med «blomst». Foto: Lill-Bente Martinussen.

Linnea-blomster, oppkalt etter Carl von Linné.

På solid bru over elva Røa.

Hinderløype av bjørketrær felt av bever.

Vi venter på båten, Fæmund 2.

Vafler nytes om bord.

Vakker himmelspeiling i vann ved Langen.

Langen Gjestegård, oppe på haugen.

Gammelt, værbitt og forseggjort stiskilt ved Fjølburøsten.

Fjølburøsten fjellgård, kulturminne.

Videre mot Marenvollen over Gjetsjøhøgda.

Reinsdyr i siluett på åskammen. Foto: Else Aaseth.

Kartet studeres - hvor langt er vi kommet? Foto: Else Aaseth

Marenvollen, blid gjeng klar for avgang.

Vi passerer gamle, mosegrodde hustufter.

Gjengen i den grønne og frodige bjørkelia.

Stine får en dusj av ukas foretrukne parfyme, myggspray!

Blomst: Norsk vintergrønn.

Steingåing av elv, et presisjonssamarbeid.

Gigantisk steinblokk på Skåkåsfjellet. Foto: Else Aaseth

På vei mot toppen i åpent og «vidsynt» landskap.

Jørund ved toppvarden med utsikt mot Røros.

Gjengen på slagghaugene med «Bergstadens Zir» i bakgrunnen.