Rapport fra aktivitetshelgen i august 2018
Aktivitet for enhver smak på Hurdalsenteret
Hodrs aktivitetshelg er en blanding: Gøy, mosjon, sosialt samvær - og gjøre noe litt utenfor komfortsonen. Og her kan enhver finne noe for sin ambisjon, sin forutsetning og fysiske form.
Hurdalsenteret er unikt egnet for alt dette - for synshemmede så vel som deres ledsagere.
Så kom vi da fram, fredag 24., 12 synshemmede, 11 ledsagere og to instruktører: Jan Helge Svendsen og Maria Morbech - akkurat i tide til en deilig middag, der vi som vanlig spiste altfor mye.
Det vi skulle ha tenkt på, var Marias og Jan Helges ambisiøse program, som startet med to øvelser etter middagen. I gymsalen ventet klatreveggen, med 7 «løyper» av forskjellig vanskelighetsgrad. I den tøffeste, med overheng øverst, var det visst bare Lars og Jarle som klarte å komme til topps og ringe i bjella. Den letteste klarte selv referenten. Maria sørget for sikring og anbefaling om hvor føttene burde plasseres i veggen. Løype 2 derimot var tøffere, og halvveis oppe begynte skjelvingen i armer og bein, - taket glapp og der hang jeg i tauet. Maria hadde full kontroll på sikringen, og jeg kunne rapellere ned på landjorda igjen. Akk, akk. Og jeg som tenkte å bli fjellklatrer når jeg blir stor.
Så var det «skywalking». Ved første øyekast ser utstyret ut som en kort planke med et hjul i hver ende. Ideen er at når du står på «planken» og bøer føttene ørlite forover, beveger planken seg forover, med deg oppå, drevet av en motor i hvert hjul. Bøyer du høyre fot litt mer enn den venstre, ruller høyre hjul mest, og du svinger mot venstre - og motsatt om du bøyer venstre fot mest. Å holde balansen er ikke lett - og er du blind, blir det ikke lettere. Men har du en ledsager å støtte deg til, går det bedre, spesielt med gode råd fra sekundant Jan Helge. Etter hvert lærte de fleste, og enkelte gjord elegante åttetall. Gøy!
Lørdag var det først kanotur i samlet flokk på Hurdalsjøen, i nydelig vær med flatt hav. Den forreste av de to i kanoen skal bare padle, og den akterste skal padle + styre. Det var ikke alle som klarte å koordinere seg, selv om de var gode venner. Derfor ble en del kjølevannstriper mer lik spor etter en løpsk harehund på los enn en rett strek.
Sjøen hadde mer å by på: Noen badet, og noen solte seg på «madrasser» som fløt i vannet. Noen prøvde «SUP» eller «stand-up padle». Det var en lang, smal plate man står på og vingler, mens man padler med en lang åre. Ganske slitsomt å holde balansen samtidig som man kommer seg framover!
Det er mange øvelser å velge mellom, men høydebanen er et høydepunkt, bokstavelig talt. Der balanserer vi på vinglete wirer og plankestubber høyt over bakken mellom trærne. Noen hylte av begeistring, noen av skrekk. Men først fikk vi et minikurs på 10 minutter om festing av sikringstau og karabiner til sikkerhetswiren og flytting til ny wire når vi skulle passere et tre. Hele anlegget og den ansvarlige, Jan Helge, er godkjent og under regelmessig tilsyn av Jernbanetilsynet (av alle!), og Jan Helge på sin side må gå god for at instruktør Maria og eventuelle nye instruktører har sikkerhetskurs og har vist at de er kompetente til å sikre i dette spesielle anlegget. Det hele er forøvrig «konstruert» av Jan Helge.
Denne lille filmsnutten viser balansering på vinglete wirere og plankestubber mellom trærne høyt over bakken.
Høydebanen ender i «zip-line». Der svever du høyt over en arm av Hurdalsjøen, hengende under en wire i nedoverbakke. Det blir god fart og du ender på baken i en skråning på (ganske) myk sand. Noen seende prøvde høydebanen og zipline om igjen med bind for øynene og syntes det hele ble enda vanskeligere og skumlere å balansere i høydebanen, noen syntes det var enklere når de ikke kunne se ned på hva de balanserte på og hvor langt det var ned til moder jord.
Her ser vi bruk av zipline som krysser en del av Hurdalsjøen.
«Human fussball» var et nytt spill, der blinde spiller fotball i en bane med høye vegger. Ballen lager lyd, så man vet sånn noenlunde hvor den er. En ny opplevelse, både for virkelig blinde og for seende med bind for øynene.
Det er mye du kan gjøre i aktivitetshelgen. Har du lyst på en rolig stund, kan du gå en liten skogstur sammen med din ledsager og noen andre, nye eller gamle venner. Og kanskje er det tid til en liten lur før middagen?
Lørdagskvelden var det sosialt, med allsang og quiz, ved Yngvil og Stein. Du visste kanskje ikke at en ku bare sover 20 minutter hver natt, men produserer 100 liter spytt per døgn for sin drøvtygging? Da ville du nok hatt små sjanser til å få quiz-prisen.
Takk for en flott helg med ny energi da vi vendte tilbake til hverdagen!
Leif Halbo
Noen flere bilder og et par filmer til kommer snart!